Sunday, November 13, 2011

Apa itu Masa Silam?

Bayangkan scenario ni : Lu orang tengah berjalan sambil bersiul lagu pebret korang. Mood korang sangat baik; rasa macam baru lepas makan kerang bakar kat tepi laut. Tetiba je korang teringat akan perkara dulu yang sangat memalukan bagi korang. Lepas tu muka tertunduk sambil berjalan, sedar-sedar dah ada atas landasan monorail dah.

Mesti korang pernah lalui kan? Ha? Tak pernah? Ok fine..tak paksa mengaku pun.

Bila teringat balik perkara yang memalukan tu, terasa diri ni macam bodoh jugak. Haa tengok macam mana aku mengaku bodoh? Jangan tiru ok adik-adik. Tapi semua perkara yang aku kesalkan tu berada di masa lampau; dan masa lampau merupakan perkara yang paling jauh dengan kita. So korang boleh berhenti berangan pasal mesin masa Doraemon tu ye. 

Bukanlah manusia kalau kita tak melakukan kesilapan. Perkara terbaik yang boleh kita lakukan ialah, ambik pengajaran dari setiap kesilapan dan berusaha untuk tidak melakukannya lagi. Dah perkara nak terjadi..nak buat cemana ye dak? Setiap perkara ada hikmahnya. Kawan aku pernah cakap yang "Mistakes are the best teachers". Walaupun perangai dia tu tak berapa betul..tapi kengkadang tu brilliant jugak ayat-ayat dia. Tengok? Tengok macam mana aku mengumpat, lepas tu puji dia. *Tepuk tangan*Tapi tu lah, lepas difikir balik, hidup ni lebih menarik dengan kesilapan-kesilapan tu. Kesilapan tu merupakan part penting dalam membentuk diri aku yang sekarang ni. Aku bukanlah jenis yang suka ceritakan hal lampau aku..kebiasaannya aku pendam je, sebab the more people know about you, the more ammunitions they have against you. Aku masih tak bersedia untuk ceritakan segalanya kepada seseorang; masih tak bersedia untuk percaya kepada seseorang dengan sepenuhnya. Sebab tu la aku masih tak jumpa bakal bini..haihhh. Muda-muda lagi dah gatal.

Nasihat aku ialah, jangan la rasa sedih sangat pasal perkara yang kau kesalkan tu. InsyaAllah, everything will be better; for Allah knows best.

Ok nak out untuk melakukan kesilapan. 

Cis..niat yang salah.


 

1 comment:

  1. amir!

    lamanya dia tak menulis.
    kesilapan mengajar kite untuk beralih ke track yang sepatutnya. biar ia menjadi pengajaran. usah diulang berkali-kali pule. sekali tersilap, biar jadi panduan.

    dill.

    ReplyDelete